Az első lépések

Hékás! Miért lett Heurékás?

Körülbelül egy évvel ezelőtt domain nevet kellett választanom. Az idő szorított, de igyekeztem előrelátó lenni és egy olyan nevet választani, ami használható. Sőt mi több, még van is mögötte valami a valakin kívül. Nem kedvelem a NÉV+DESIGN, vagy NÉV+ART típusú elnevezéseket, olyan egy kaptafára készült érzésem van tőlük. A szójátékokat viszont annál jobban kedvelem.

Elkezdtem szavakat összeírni, ami valamilyen kapcsolatban áll a dizájnnal, művészettel és sorra kerültek elő a fény és annak összefüggésében lévő kifejezések. Gyűltek a szavak, pakoltam őket egymáshoz, egymás mellé, elvettem belőlük, hozzájuk toldottam, de egyiket sem éreztem magaménak. Akadt olyan is, ami közel állt hozzám, jelentéssel is bírt, de már másé volt.

Új nézőpontok

A környezetemet is kénytelen voltam bevonni, mert a magam ötletei elfogytak. Egy jó kis ötletbörze pedig egészen új nézőpontokat tud hozni. Elmondtam, hogy mit szeretnék, mi legyen a célja és mit szolgál majd. Ők elkezdtek játszani a nevem betűivel. Azokat rakosgatták, mint egy kirakóst. Egészen megtetszett, amiket a nevemmel csináltak, ám mégse lett meg, amit kerestem.

Közben előkerültek gyerekkori becenevek, gúnynevek, olyan szavak, amik áthallással a nevemet is tartalmazták, vagy csak hasonlítottak. De még mindig semmi.

Heuréka! Heurékás! Miért?

Aztán egy nap beugrott. Az, amit mindig figyelmen kívül próbáltam hagyni, mert nem témához illőnek tartottam. Pontosan úgy érkezett a név, ahogyan keletkezett. Heuréka! Megtaláltam! És bár a legenda szerint Archimedes fürdés közben fedezte fel a felhajtó erőt, nekem munka közben ugrott be. Nagyon tetszett elsőre, de rengeteg ideig kétségeim voltak a használatát illetően.

Miért maradt mégis a név?

Mert mindent, amit képviselek, amit üzenni szeretnék, az ebben az egy szóban benne van.

Mit üzen a Heurékás?

A név megtalálásának élmény túl a név magában foglal engem, játékos szóvicc formájában, amire sokan csak úgy hivatkoznak: „rékás”. A Heuréka! egy olyan kifejezés, amit ma már nem csak, mint „Megtaláltam!” használjuk, de akkor is, mikor kigyullad a fejünkben a villanykörte, vagy valami AHA-élményünk van. A logó hasonló módon és körülmények közt készült. Ugyanakkor mivel egy kreatív szakmáról van szó, ezt is belecsempésztem.

Minden munkámmal szeretnék egy kis AHA-élményt, megtaláltam-érzést is átadni, hogy azt kapja mindenki, amit kért, várt és még egy kis pluszt is, ami elégedettséggel tölti el őket, hálám jeléül, hogy bizalmat szavaztak a munkámnak, az együttműködésünknek.